Thursday, 8 December 2011

Karangan Jenis Biografi (THP1)


Isi kandungan:

1)           Diri saya
2)          Ayah saya
3)          Kawan baik saya
4)          Guru kelas saya
5)          Datuk saya
6)          Nenek saya
7)          Ibu saya
8)          Kakak saya
9)          Pak Cik Man Seorang Tukang Kebun
10)       Hijjas Kasturi


Karangan Jenis Biografi
1)       Diri saya
Nama saya Tan Sang Kui. Saya dilahirkan pada 31 Januari 1996. Kini, saya berusia 12 tahun. Saya merupakan anak bongsu dalam sebuah keluarga yang sederhana. Saya mempunyai seorang abang dan dua orang kakak.

        Bapa saya seorang mekanik. Ibu saya pula seorang tukang jahit. Saya amat menyayangi mereka. Saya berasa amat bertuah kerana dilahirkan dalam keluarga sederhana, tetapi bahagia.

        Sekarang saya belajar dalam tahun enam di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Chung Hwa. Saya pergi ke sekolah dengan menunggang basikal. Setiap hari saya membawa bekal yang disediakan oleh ibu ke sekolah.

Pada masa lapang, saya suka  memancing. Selain itu, saya juga suka mendengar radio dan membaca buku. Saya tidak suka membazir masa dan dengan melakukan perkara-perkara yang tidak mendatangkan faedah.

Saya bercita-cita menjadi peguam yang bertauliah. Oleh itu, saya harus rajin belajar selalu supaya tidak menyesal kemudian hari.

Soalan:

1)           Bilakah Tang Sang Kui dilahirkan?

2)          Apakah pekerjaan bapa Tang Sang Kui?

3)          Apakah aktiviti yang dilakukan oleh Tang Sang Kui pada masa lapang?


2) Ayah saya
Nama saya Thiban. Saya mempunyai seorang ayah. Nama ayah saya ialah Suman a/l Arvin. Umur ayah saya 39 tahun. Ayah saya mempunyai lima orang adik beradik. Ayah saya anak yang ketiga. Ayah saya seorang guru. Ayah saya seorang yang penyayang. Ayah selalu bergurau dengan saya dan adik-adik saya. Hobi ayah saya pula ialah menulis buku. Ayah saya banyak menulis buku cerita. Saya sayang akan ayah saya.

Soalan:

1) Siapakah nama ayah Thiban?

2) Berapakah umur ayah Thiban?

3) Apakah hobi ayah Thiban?


3) Kawan baik saya
Nama saya Ros. Saya mempunyai seorang kawan baik. Marina ialah kawan baik saya. Rambutnya panjang dan kulitnya cerah. Kami belajar di kelas yang sama. Marina tinggal di Taman Sejahtera. Dia ada empat orang adik-beradik. Dia anak yang kedua. Bapa Marina bekerja sebagai ahli bomba. Ibu Marina pula seorang suri rumah. Saya suka berkawan dengan Marina. Dia rajin dan baik hati. Dia peramah dan tidak sombong. Kami selalu belajar bersama-sama.


Soalan:

1) Siapakah nama kawan baik Ros?

2) Di manakah Marina tinggal?

3) Apakah pekerjaan ibu dan ayah Marina?


4) Guru kelas saya
Nama saya Raju . Nama guru kelas saya ialah Cikgu Melvin Ho. Beliau berbangsa cina dan berumur 40 tahun. Beliau seorang yang tinggi. Beliau mengajar mata pelajaran Bahasa Inggeris. Beliau seorang guru yang garang dan tegas tetapi baik hati. Beliau sangat mengambil berat akan pelajaran murid-muridnya. Saya sangat menghormati Cikgu Melvin Ho. Saya selalu memberikan perhatian semasa beliau mengajar di dalam kelas.

Soalan:

1) Siapakah nama guru kelas Raju?

2) Apakah bangsa guru kelas Raju?

3) Bagaimanakah sikap guru kelas Raju?


5) Datuk saya
Nama saya Nani. Saya mempunyai seorang datuk. Nama datuk saya ialah Ishak bin Zakaria. Umur datuk saya ialah 60 tahun. Datuk saya seorang pesara guru. Dia tinggal dengan nenek saya di kampung Buluh Kasap. Rambut datuk saya sudah beruban, tetapi dia masih sihat dan kuat. Datuk saya seorang yang penyayang. Dia selalu menasihati saya supaya rajin belajar. Saya sayang akan datuk saya.


Soalan:

1) Berapakah umur datuk Nani?

2) Apakah pekerjaan datuk Nani?

3) Di manakah datuk Nani tinggal?


6) Nenek saya
Nama saya Roslan. Saya mempunyai seorang nenek. Nama nenek saya ialah Fatimah binti Ibrahim. Umur nenek saya 55 tahun. Nenek saya seorang suri rumah. Dia tinggal dengan datuk saya. Nenek saya pandai menjahit. Dia menjahit baju kurung dan alas meja. Jahitannya kemas dan cantik. Nenek saya juga seorang yang penyayang. Nenek selalu menasihati saya supaya berbuat baik. Saya sayang akan nenek saya.


Soalan:

1) Siapakah nama nenek Roslan?

2) Berapakah umur nenek Roslan?

3) Apakah kemahiran nenek Roslan?


7) Ibu Saya.
Setiap manusia di dunia ini mempunyai seorang ibu. Begitu juga dengan saya. Nama saya Aidah. Ibu saya bernama Siti Maisarah binti Kassim. Usianya sekarang ialah 32 tahun. Beliau dilahirkan di kampung Air Tawar, Kota Tinggi, Johor. Tanggal 13 Februari 1970 beliau dilahirkan.

Ibu saya mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Air Tawar selama enam tahun. Kemudian beliau menyambung pelajaran di Sekolah Menengah Kota Tinggi selama lima tahun. Keputusan peperiksaannya cemerlang telah melayakkannya menempatkan diri di Maktab Perguruan Pengkalan Chepa, Kelantan. Pada tahun 1990, bermulalah kerjaya beliau sebagai seorang pendidik di Sekolah Kebangsaan Durian Guling, Kuala Terengganu.

Pada tahun 1996 hingga sekarang, ibu bertugas di Sekolah Kebangsaan Sri Serdang. Ibulah insan yang melahir dan membesarkan saya dan adik-adik sejak kecil. Beliau seorang yang pandai mengambil hati anak-anak. Beliau tidaklah garang walaupun pada wajahnya menampakkan kebengisan. Ibu saya seorang yang lemah- lembut dan penyabar. Walaupun beliau dalam kepenatan selepas pulang mengajar, tetapi beliau tidak pernah menjadikan kami tempat melepaskan kemarahannya.

Saya merasakan amat bertuah memiliki seorang ibu yang penyayang dan amat memahami. Akan kukenang dan hargai jasamu ibu sepanjang hayatku. Engkaulah ratu hatiku.

Soalan:

1)   Siapakah nama ibu Aidah?

2)  Di manakah ibu Aidah dilahirkan?

3)  Mengapakah Aidah merasa bertuah memiliki ibu seperti ibunya?

4)   
8)  Kakak saya.

Nama saya Yati. Saya mempunyai seorang kakak yang bernama Mazni binti Hashim. Dia berumur 22 tahun dan dilahirkan pada 31 Oktober 1980 di Hospital Besar Kota Kinabalu.

Kakak saya mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Labawang. Kemudian dia menyambung pelajarannya ke Sekolah Menengah Sri Medan selama 5 tahun. Kakak saya seorang yang pintar. Dia telah muncul sebagai pelajar terbaik di sekolahnya dan telah berjaya ke menara gading pada tahun 1998. Kini dia masih menyambung pendidikannya di Universiti Malaya dalam jurusan bahasa peringkat Sarjana Muda.

Kakak saya bercita-cita tinggi. Dia ingin menjadi seorang pensyarah suatu hari nanti. Sifat yang paling saya suka pada dirinya ialah dia seorang yang baik hati, tegas dan penyayang. Apabila dia lama tidak pulang ke kampung, kami akan merinduinya. Telefonlah yang menjadi penghubung melepaskan kerinduan. Kakak saya selalu memberi nasihat kepada saya supaya belajar bersungguh-sungguh agar dapat mengikut jejak langkahnya.

Semua keluarga menyenangi dan menyayangi kakak kerana sikapnya yang baik hati, tidak sombong, dan ringan tulang. Saya senang mendampinginya.

Soalan:

1)   Siapakah nama kakak Yati?

2)  Apakah cita-cita kakak Yati?

3)  Apakah nasihat kakak Yati kepadanya?


9) Pak Cik Man Seorang Tukang Kebun.

Pak Cik Man seorang tukang kebun. Dia berkhidmat di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Sin Min sejak berusia 24 tahun. Kini usianya telah mencecah 50 tahun.

Pagi-pagi lagi Pak Cik Man sudah sampai di sekolah. Di sekolah dia akan memulakan tugasnya dengan membuka kunci-kunci pagar, pejabat, bilik guru, dan kelas. Selepas itu, dia akan menyiram pokok-pokok bunga.

Walaupun Pak Cik Man telah lanjut usia, tetapi beliau masih lagi kuat bekerja. Mengikut kata seorang kerani di sini, beliau jarang sekali mengambil cuti sepanjang perkhidmatannya.

Walaupun tugasnya telah selesai, saya jarang sekali melihat Pak Cik Man berehat. Kadang-kadang dia bertukang membetulkan kerusi dan meja yang rosak. Ada masanya dia mengecat dinding-dinding sekolah yang kotor. Selain itu, Pak Cik Man juga suka berbual-bual dengan kami. Malah, dia selalu menasihatkan kami agar belajar rajin-rajin.

Kami bangga mempunyai seorang tukang kebun yang rajin. Murid-murid juga senang dengan sikap Pak Cik Man. Kami berharap Pak Cik Man akan terus berkhidmat di sekolah ini sehingga bersara.


Soalan:

1) Di manakah Pak Cik Man berkhidmat sebagai tukang kebun?

2) Apakah tugas-tugas yang dilakukan setiap pagi oleh Pak Cik Man?

3) Apakah yang selalu dilakukan olehnya pada waktu rehat?


10) Hijjas Kasturi

Hijjas Kasturi merupakan arkitek yang terkenal di Malaysia. Beliau dilahirkan pada 26 September 1936 di Singapura. Beliau mendapat pendidikan awal di Kolej Raffles dan melanjutkan pengajian di Universiti Adelaide dan Universiti Melbourne, Australia.

Hijjas memulakan kerjayanya sebagai arkitek pada tahun 1956. Pada tahun 1977, beliau telah menubuhkan Hijjas Kasturi Associates.

Beliau bergiat cergas dalam bidang seni bina di Malaysia dan menjadi ahli korporat yang berjaya. Reka bentuk bangunan yang diilhamkannya unik dan menarik. Antaranya bangunan Tabung Haji, Menara Alor Setar, Menara Telekom dan Pusat Konvensyen Putrajaya.

Soalan:

1)   Siapakah Hijjas Kasturi?

2)  Bilakah Hijjas Kasturi dilahirkan?

3)  Bangunan apakah yang diilhamkan oleh Hijjas Kasturi?

1 comment: